5/1/18

Un altre anys, uns altres Reis

Cada any que comença des de fa tres o quatre el començ amb la mateixa recepta: el Roscón de Reis. No canvio la recepta (excepte el farcit) perquè la troba genial. Entra dins la categoria de receptes infal·libles. Per això aquest any volia començar l'any una mica diferent. He decidit començar amb una recepta encara de Nadal però que jo faria tot l'any: el panettone. Aquest sí que el faig una mica diferent de l'original: com que la fruita confitada no m'agrada, hi poso trossets de xocolata i, aquest any com a experiment, l'he fet amb una part de farina integral d'espelta. Ha estat un èxit.

Panettone amb xocolata

Per fer el panettone hem de fer una primera massa, la massa mare, el dia d'abans. L'endemà pastarem la massa final, la deixarem tovar 1h, la tornarem a pastar i l'haurem de tornar a deixar pujar entre 1 i 2h. T'ho explico al principi de la recepta perquè et puguis organitzar. De totes maneres, et recomano llegir tota la recepta abans de començar. 
També cal tenir en compte que amb aquestes quantitats jo vaig fer un panettone en motlle d'1kg i dos en motlle de 500gr.

Panettone amb trossets de xocolata

Els ingredients: 

Per a la massa mare:
200gr farina de força
20gr llevat fresc de forner
150ml aigua teba

Per a la massa final:
la massa mare
300gr farina de força
250gr farina d'espelta (pots fer-lo només amb 550gr de farina de força si vols)
25gr llevat fresc de forner
150gr sucre
175gr mantega en pomada
1 ou
2 rovells
Ratlladura de la pell d'una taronja
100ml buttermilk (100ml llet + 1 culleradeta de suc de llimona o de vinagre i deixar reposar)
un pessic de sal
200gr trosses de xocolata negra
Mantega per pintar el panettone abans que vagi al forn 

Preparem la massa mare:
Desfem el llevat en l'aigua teba i hi afegim la farina mesclant bé. Deixem reposar a la nevera en un recipient tapat amb film transparent 12h. 

Per la massa final:
Traiem la massa mare de la nevera una hora abans de començar perquè agafi una mica de temperatura.
Per començar, batem tots els ingredients menys la mantega en un recipient amb els ganxos de la batedora a velocitat baixa. Un cop ben integrat, anem afegint la mantega a poc a poc i pastem uns 10min. Millor si ho fem a màquina, així la pasta no s'escalfa tant. 
Afegim els trossets de xocolata i pastem alguns minuts més. Fem una bola amb la pasta i deixem a un recipient cobert amb paper plàstic transparent. Reservem a un lloc sense corrents d'aire durant una hora. 
Pastem de nou per treure'n l'aire, fem les porcions que necessitem segons els panettones que vulguem fer, en fem una bola i les passem als motlles respectius. Deixem pujar a un lloc sense corrents d'aire fins que n'ocupi més o menys 3/4 del motlle (entre 1 i 2h). 
Escalfem el forn a 250º. Amb un ganivet ben esmolat, fem un tall en forma de creu a la superfície dels panettones i pintem amb mantega desfeta. Baixem el forn a 200º i enfornem entre 30 i 45 min (dependrà de la mida dels panettones). Si es couen molt per sobre, els tapem amb un paper de plata fins que passi el temps de forn. Traiem del forn i deixem refredar sobre una reixeta. 

panettone con trocitos de chocolate


Això és tot. No és una recepta senzilla, però si t'organitzes bé tampoc és tan difícil. T'hi atreveixes? 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per compartir amb nosaltres la teva opinió