15/11/14

Cronuts i croissants casolans

Si no saps què és un cronut no et preocupis: un cronut és un dols que s'ha posat de moda darrerament, amb forma de doughnut i amb una massa fullada i fregida.
Els cronuts i els croissants comparteixen una cosa molt important: es fan de la mateixa massa! Una massa que, no t'enganaré, porta temps, paciència i, sobretot, planificació. Vos assegur que la feina val la pena.


Com fer cronuts i croissants

Abans de començar amb els ingredients t'explico el procés  per que et planifiquis bé. Primer es fa un preferment que s'ha de deixar a la nevera entre 8 i 12 hores. Passat aquest temps es fa el "doblegament" que s'ha de repetir 3 vegades amb 20 minuts de repós de la massa entre "doblegaments" (unes dues hores en total) i s'ha de deixar la massa entre 8 i 12 hores més a la nevera. Després d'això, s'estira la massa, es talla, es formen els croissant i es deixen tovar 2 hores més. Finalment enfornam 20 minuts.
Vist així potser fa mandra, però pensau que tot és qüestió de planificar-se bé, ja que la majoria del temps és temps de repòs de la massa, és a dir, temps que podem fer altres mil coses que haguem de fer.

Ara sí, els ingredients:

500gr farina (si és de força millor, però la de fer pa no, que sinó no s'estira la massa)
145ml llet freda
145ml aigua freda
60gr sucre
8gr llevat sec de forner 
8gr sal
40gr mantega a temperatura ambient

280 gr mantega

1 ou


Recepta de cronut i croissant

1.- Preferment:
Primer feim el preferment ficant a un recipient tots els ingredients de la primera llista (de la farina als 40gr de mantega) i mesclem tot. Preparem un altre recipient amb una mica de farina al cul, passem la mescla i cobrim amb una mica de farina. Tapem amb paper de plàstic transparent i fiquem a la nevera entre 8 i 12 hores. Jo ho vaig fer a la nit abans d'anar a dormir, així l'endemà vaig poder seguir sense problemes.

2.- "Ensobrat":
Agafem la mantega de la nevera i la tallem en làmines d'un centímetre més o menys i formem amb elles un quadrat d'uns 15x15cm sobre un paper de forn. Amb un corró (millor si l'hem tengut a la nevera una estona) anem aplanant i ajuntant la mantega per formar una làmina sense foradets d'uns 19x19cm que tornarem a ficar a la nevera.
Mentre tenim la làmina de mantega a la nevera, traiem el preferment i l'amassem sobre una taula enfarinada fins que poguem formar una bola uniforme amb la massa. Amb el corró, formarem un quadrat d'uns 27x27cm  sobre la superfície enfarinada i, a sobre, hi posarem la làmina de mantega de manera que quedi un rombe dins d'un quadrat. Plegarem les puntes del quadrat de massa sobre el rombe de mantega i quedarà com un sobre. 


Receta cronut

3.- "Laminat":
Estirem aquest sobre cap al llarga amb el corró, anant en compte que la massa no s'esquinci, fins a formar un rectangle de 20x60cm. Plegarem aquest rectangle en tres com si fos un llibre, un terç plegat sobre el centre i l'alre terç a sobre del primer. L'emboliquem amb paper plàstic transparent i el fiquem al congelador 20 minuts.
Passat aquest temps, repetim el procés: estirem la massa cap als costats oberts fins a formar un rectangle de 20x60cm que plegarem com la primera vegada i tornarem a tapar i ficar al congelador 20 minuts més.
Traiem del congelador i repetim el procés un últim cop però aquesta vegada ficarem la massa embolicada a la nevera i l'hi deixarem entre 8 i 12 hores.
Jo vaig fer tot això al matí, només llevar-me. Així a la tarda, abans de sopar, vaig poder continuar.

4.- Formar els croissants i els cronuts:
Passades les 8-12 hores, traiem la massa de la nevera i amb molta cura i paciència l'anem estirant pels costats oberts fins a obtenir un rectangle d'uns 20x90cm. Enfarineu bé la taula perque sinó la massa s'enganxa i s'esquinça i la mantega s'escapa. 
Un cop tenim el rectangle, marquem un tallet a la part superior cada 12 cm i a la inferior un primer tall als 6cm i després cada 12cm. Si ajuntem els tallets tallant en diagonal ens surtiran uns rectangles que enrotllarem de la part més ampla cap a la més fina, intentant deixa la punta a sota. Ja tenim els nostres croissants que anirem col·locant en una safata per ficar després al forn. Han d'estar ja formats a temperatura ambient unes 2 hores abans de ficar-los al forn.
Avís! No tireu les restes! Amb els trocets de massa sobrants formau els cronuts i també els deixau tovar.

Receta croissant

5.- Enfornar o fregir:
Vaig deixar els croissants i els cronuts formats una estona abans de fer el sopar, així, en acabar de sopar els vaig poder enfornar i fregir. Els croissants s'han  de pintar amb ou batut (hi podeu afegir un poc d'aigua perque no sigui tan espés) i han d'anar al forn pre-escalfat a 200º uns 20 minuts per dalt i per bais sense aire. Els cronuts s'han de fregir a una paella amb oli ben calent; s'han d'anar girant fins que estiguin ben daurats per les dues bandes. 

Això és tot! Si teniu cap dubte em podeu deixar un comentari i vos contest tot d'una. Sí, ja sé que és feina, però la recompensa... nyam!



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per compartir amb nosaltres la teva opinió