18/6/15

La nit més curta

La nit de Sant Joan és la més curta de l'any, el solstici d'estiu, quan s'encenen les fogueres i es crema tot allò vell per deixar pas a el que és nou, als desitjos... Això és per mi la nit de Sant Joan: fogueres, amics i mar. La llum verda que dóna pas a l'estiu. 
Quan vivia a Barcelona no podia faltar a més a més la Coca de Sant Joan, així que aquí tens la recepta, amb temps, per si aquest any t'animes a fer-la.

Coca de pinyons per Sant Joan

Jo he fet la més senzilla, només amb pinyons. També es fa amb fruita confitada o crema per damunt, o fins i tot hi ha qui l'obre i la farceix de nata o trufa. Per fer-ne una no molt gran necessites:

10gr llevat sec de forner (o 30gr llevat fresc de forner)
200gr farina (pot variar, així que millor que en tenguis una mica més a mà)
60ml llet
50gr mantega
50gr sucre
2 ous
Canyella, comí, ratlladura de llimona, anís estrellat o altres espècies que et semblin adients al gust. Jo la faig amb canyella i una miqueta de comí només.
Sucre
Pinyons

Primer de tot desfem el llevat en la llet calenta i ho mesclem amb uns 80-100gr de farina. Pastem bé fins que tinguem una massa enganxosa però que es pot treballar per fer una bolla. Deixem tovar aquesta massa a un recipient tapat amb plàstic transparent fins que dobli el seu volum (la meva en una hora ja estava, però depèn de la calor i la humitat). 
Un cop passat aquest temps, a un altre recipient batem la mantega amb el sucre i l'hi afegim un ou i després la farina que ens queda amb les espècies i la ratlladura si en volem posar. Pastem fins a tenir una massa llisa que es treballa molt bé. Si necessitem més farina, anem afegint-la poc a poc, sense passar-nos. 
Ara que ja tenim les dues masses, les pastem juntes fins que estiguin totalment integrades. A una safata, aplanem la massa resultant donant-li forma ovalada fins que tengui un gruix d'un centímetre més o menys. La tapem amb un drap net i deixem que pugi fins que torni a doblar el seu volum (1 hora més, més o menys).
Quan hagi pujat, batem l'ou que ens queda i pintem la coca per sobre. Posem sucre i pinyons al gust i enfornem amb el forn a 180º uns 15-20min.

Coca de pinyons per Sant Joan

Ja només queda gaudir de la festa. I tu? Com celebres Sant Joan?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per compartir amb nosaltres la teva opinió